به گزارش همشهری آنلاین، روزنامه همشهری نوشت:
«من عقیدهام این است که مسئولین باید در دانشگاهها شرکت کنند؛ روسای ۳ قوه، مسئولین میانی، رئیس صدا و سیما، مسئولین سپاه و نیروهای مسلح؛ اینها بروند با دانشجوها جلسه بگذارند و حرفهای گفتنی دانشجوها را بشنوند. به شما عرض بکنم؛ آنها هم برای دانشجوها حرفهای گفتنی زیادی دارند. هیچچیزی جای این گفتوگوی رو در رو و چهره به چهره را نمیگیرد.» این جملات را رهبر انقلاب نه در این روزها بلکه سال ۹۱در دیدار دانشجویان با ایشان بیان میکنند. نظراتی که مسیر راه مسئولان برای پاسخگویی و روشنگری مسئولان برای دانشجویان پرسؤال و ابهام را ترسیم کرده است. با گذشت یک دهه از ترسیم این نقشه، اما برآورد جامعه دانشگاهی خلاف منویات ایشان را نشان میدهد.
محافظهکاری، آفت دانشگاه
گرچه رهبر انقلاب در دیدار اخیر با دانشجویان بر اهمیت حضور مسئولان در دانشگاه و ضرورت گفتوگوی رو در رو با آنان برای رفع شبهات و پاسخ به سؤالات دانشجویان تأکید کردند، اما آمارها نشان میدهد، حضور مسئولان در دانشگاهها بهشدت محدود و صرفا به زمانهایی خاص منحصر شده است؛ موضوعی که دلایل بسیاری دارد و بهگفته مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران محافظهکاری مسئولان دولتی و دانشگاهی مانند یک سد، مانع تحقق منویات رهبر انقلاب شده است: «محافظهکاری و دید امنیتی مسئولان دانشگاه و این نگرانی که حضور یک مسئول در دانشگاه میتواند منجر به ایجاد تنش در دانشگاه شود، یکی از دلایل حضور نیافتن مسئولان در دانشگاه و دیدار رو در رو با آنان است.»
آنطور که محمدهادی نصرآزادانی میگوید، مسئولان دولتی نیز میل چندانی به پاسخگویی به دانشجویان در دانشگاه ندارند: «فضای دانشجویی و دانشگاه فضای نقد و گفتوگو است. ممکن است یک مسئول با حضور در دانشگاه مورد سختترین نقدها قرار بگیرد. در چنین شرایطی مدیران نباید نگران نقد شدن خود و عملکردشان باشند بلکه باید با استقبال از نقد دانشجویان این نقدها را برای سازندگی بهتر و رفع نقاط ضعف خود بهکار بگیرند.»
او با گلایه از برخی اطرافیان مسئولان دولت سیزدهم، به رویکرد رئیس دولت و سخنگوی آن درشرایطی که کمتر مسئولی حاضر به حضور دانشگاه است، اشاره میکند و میگوید: «حضور رئیسجمهور در دانشگاه باید آغاز راهی باشد که در آن دانشجویان بتوانند سؤالات و شبهات خود را با بالاترین مسئولان کشور در میان بگذارند. مسئولان دولتی باید مانند رئیسجمهور از حضور در دانشگاه نترسند. مسئولان دانشگاه نیز نباید نگران باشند که حضور یک وزیر یا مسئول و ناراحتی احتمالی او از نقد شدن میتواند به بهای از دست رفتن صندلی مدیریتشان تمام شود.»
اشتراکگذاری برنامهها با دانشجویان
یک کارشناس مسائل سیاسی نگرانی مسئولان از قرار گرفتن در جایگاه پاسخگویی را یکی از علل کم شدن جلسات گفت و شنود آنها با دانشجویان میداند و میگوید: «قرار گرفتن مسئولان در پیچ و خم امور اداری و وجود مشغلههای مختلف سبب شده است برخلاف دهه اول انقلاب، حضور مسئولان در دانشگاهها کمرنگ شود. به این دلیل حجم انباشتهای از سؤالات در ذهن دانشجویان و نسل جوان بیپاسخ مانده است که باید به آنها پاسخ داد.»
مهدی فضائلی به اهمیت پاسخ به ابهامات نسل جوان اشاره و تأکید میکند: «پاسخ ندادن به سؤالات نسل جوان سبب میشود این نسل ذهنیت منفی نسبت به کشور پیدا کند که اگر به این سؤالات پاسخ داده شود، بخشی از مشکلات با تبیینگری مسئولان از برنامههایی که در دست اجرا دارند، برطرف میشود.» فضائلی میگوید: «نمیتوانیم بگوییم تا به حال هیچ گفتوگویی میان مسئولان و دانشجویان صورت نگرفته، اما میشود ادعا کرد این وجه از تعامل خیلی کمرنگ بوده است. حضور مسئولان در دانشگاهها پیش از این هم اتفاق افتاده، اما کافی نبوده است.»
حضور سخنگوی دولت در دانشگاهها، آغازی برای گفتوگوهای رودررو
در ادامه روند حضور مسئولان در دانشگاهها که با هدف گفت و شنود میان مسئولان و دانشجویان و پاسخ به سؤالات و رفع ابهامات آنان انجام میشود، علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت به دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی تهران رفت.
به گزارش همشهری، سخنگوی دولت در این نشست، با اشاره به شعارهای رایج امروز مانند زن، زندگی، آزادی این شعارها را ادامه تحقق شعارهای انقلاب و آبادی کشور دانست و گفت: «جامعه ما نخبه و ممتاز است و از این جمعیت و منابع سرشار و غنی انتظار میرود کشوری تولید شود و حاکمیتی شکل بگیرد که در سطوح جهانی حرفی برای گفتن داشته باشد.» بهادریجهرمی خطاب به دانشجویانی که هنگام سخنرانی او شعار میدادند و قصد متوقف کردن سخنرانیاش را داشتند، گفت: «از ویژگیهای دیکتاتوری که بد است این است که اجازه شنیده شدن صدای مخالف را ندهد. پیشنهادم این است که اجازه شنیده شدن صدای مخالف داده شود، ولو اینکه بد سلیقه باشد و شیوههای بیان او نیز مناسب نباشد. این سلیقه من است و در حد توان با کنار آمدن با این بد سلیقهها که خواهران و برادران ما هستند با یکدیگر گفتوگو کنیم.»
وی ادامه داد: «ما میتوانیم اعتراض خودمان را بهدرستی بیان کنیم.» در این هنگام برخی افراد با شعارها و الفاظ ناشایست سخنگوی دولت را مورد خطاب قرار دادند، اما سخنگوی دولت به موضوع درگذشت مهسا امینی اشاره کرد و گفت: «این دولت آنقدر غیرت داشت که به محض اینکه حادثه ناگوار درگذشت دختر این ملت، مهسا خانم امینی را شنید، به محض انتشار خبر، شخص رئیسجمهور در سفر خارجی دستور پیگیری دادند و به محض ورود به ایران با پدر ایشان حرف زدند. مسئولان در سطح ملی پرونده را پیگیری کردند و مورد مطالبه قرار دادند. بعید میدانم دولتمردانی با غیرتتر از این دولتمردان را در هیچ کجای جهان بتوان پیدا کرد.»
رئیس شورای اطلاعرسانی دولت در پاسخ به سؤال یکی از دانشجویان درباره اعتراضها به درگذشت مهسا امینی خاطرنشان کرد: «درگذشت مهسا امینی بهانه، جرقه و حادثه تلخی برای نمایان شدن اعتراضهای گذشته بود. نباید فکر کرد که این حادثه برای شما تلخ است و برای دیگران تلخ نیست. تلخی این خبر را متوجه میشوم و با گوشت، پوست و استخوانم معنای درگذشت دختر را هضم میکنم و میفهمم که چقدر از دستدادن دختر تلخ است.»
بهادریجهرمی با اشاره به اینکه مشکلی با اهانتهایی که برخی دانشجویان به او میکنند، ندارد، از درگیری میان برخی دانشجویان حاضر با یکدیگر و اهانتهای آنان نسبت به هم ابراز تأسف کرد و گفت: «اهانت دانشجو به دانشجو درست نیست و احساس میکنم اگر در این محل نباشم این فضا آرام میشود. من معترض را تحمل میکنم، اما میبینیم که دوستان یکدیگر را تحمل نمیکنند. برای همین پیشنهاد میکنم جلسه را به زمانی موکول کنیم که افراد یکدیگر را تحمل میکنند.»
نظر شما